Uppmärksamma Dawit på 50-årsdagen #Dawit50

Björn Wiman skriver idag i DN om “att en journalist i fängelse är mer än en människa”. Inför Dawits 50 årsdag skriver han om “hur en journalist i fängelse förstås inte är mer än en människa. Men en journalist som har fängslats i sin yrkesutövning bör också alltid på en betydelse utöver sig själv: hans eller hennes frihet är allas frihet.” Precis så är det ju och kampen för Dawit berör också kampen för alla fängslade journalister.

Björn Wiman bokmässan

Under Bokmässan besökte Björn Wiman manifestationen “Sitt med Dawit”, då man i stöd för Dawit kan sitta  inspärrad i en skissartad kopia av Dawits cell under 15 minuter. Björn Wiman beskriver väl vad det vi försöker åstadkomma med den formen av manifestation “Varje personlig jämförelse med den situation som Dawit Isaak genomlevt och genomlever är givetvis dömd att bli kitsch. Men samtidigt är det försöken till identifikation som utgör grunden för allt engagemang – den minsta gemensamma mänskliga nämnaren.”

För dig som vill visa ditt stöd imorgon under Dawit Isaaks 50-årsdag finns det mycket att göra. Läs om de tre manifestationer som vi känner till sker, i Uppsala, Göteborg och Stockholm. Den sistnämnda livesänds klockan 15 från Expressen.se och du kan följa den för att uppmärksamma hans födelsedag. Manifestationen i Uppsala livesänds också.

I Stockholm arrangerar Tidningen Journalisten och Tidningen Svartvitt en samling som Tidningen Expressen kommer att livesända så följ den sändningen mellan klockan 15.00 och 16.00. Medverkar gör bla chefredaktörerna Thomas Mattson från Expressen och journalistförbundets vice ordförande Ulrica Widsell  samt sångerskan Lisa Nilsson.

I Göteborg delar Publicistklubben Väst ut det årliga Dawit Isaak priset. Vid prisutdelningen uppmärksammar man även att Dawit fyller 50 år. Björn Tunbäck från Reportrar utan gränser håller tal och det blir musik av Benyam Lemma. Plats & tid: JMG, Seminariegatan 1 B, Göteborg kl 18.  Arrangör: Publicistklubben, Reportrar utan gränser och Amnesty. Kommer också att livesändas via Publicistklubben i Väst.

I Uppsala arrangerar Amnesty en manifestation där man under två timmar, mellan 16-18 kommer att röra sig runt stora torg för att berätta om Dawit. Samling sker i Amnestys lokaler kl 16 och arrangeras av Juristgruppen inom Amnesty. Kanske ett utmärkt tillfälle att bli medlem i Amnesty?

Vi har i dagarna också lanserat en ny shop om du vill köpa t-shirts eller ett aktivistkit för att visa ditt stöd dagligen. Eller varför inte beställa dokumentären om Dawit och bjuda in till en större filmvisning och diskussion. Hör av dig till oss om du vill att vi ordnar någon som kan komma och berätta mer om Dawits fall under en sådan kväll, mail info@freedawit.com. Följ även Amnestys uppmärksamhetsarbete för Dawit, han är t.ex. EUs ende samvetsfånge.

Imorgon lanserar vi också en fortsättning av den video som släpptes i våras, Fågelsång av Tillsammans för Dawit. Unika kortare filmer från inspelningarna släpps veckovis med start imorgon. Premiär i Nyhetsmorgon, TV4 klockan 06.45 samt Gomorron Sverige, SVT klockan 7.15. Medverkar gör  Betlehem Isaak, Dawits dotter och journalisten Martin Schibbye.

Som sagt glöm inte att uppmärksamheten håller Dawit vid liv. Hylla honom på sin 50-årsdag imorgon den 27 oktober genom att twittra, blogga och instagramma på hans födelsedag, använd gärna taggen #dawit50. Kom också tillbaks hit, vi kommer berätta allt som händer imorgon och låt oss hoppas att detta är Dawits sista födelsedag som fängslad.

Stort tack!

Detta inlägg postades i den October 26, 2014 av

« | »