“Dawits enda brott är mod” Martin Schibbye

Idag fyller Dawit Isaak 50 år. Vi kommer försöka uppmärksamma hans dag så mycket vi kan. Till vår hjälp har vi bland annat Martin Schibbye. Han är först ut med 10 unika reflektioner från några av alla de som medverkade i musikvideon Fågelsång. Här får vi se och höra mer av Martin som ger sin bild av Dawitsval, mod och att vi måste hålla uppmärksamheten vid liv. En fin födelsedagshälsning som vi alla kan dela och höja vår röster för att visa att vi tänker inte ge upp. #Dawit50

Dawit Isaak stod inför ett val.

Han kunde ha valt ett annat jobb, ett annat yrke.

Han kunde ha stannat i Sverige, men kärleken till Eritrea, till journalistiken och till sina medmänniskor fick honom att återvända och att skriva.

Det beslutet förde honom till isoleringscellen.

Hans enda brott är mod.

Jag tror att Dawit håller ihop, för fråntagen sin fysiska frihet, sina kläder kan man ändå behålla det mest värdefulla, det ingen kan ta ifrån en, rätten att bestämma sig för vem man vill vara.

Dawit är journalist och varje dag i cellen är ännu en dag på jobbet. Den stora skräcken för Dawit tror jag är att bli bortglömd. Uppmärksamheten är viktigare än bröd och vatten. Den håller honom vid liv.

Ord förde honom till fängelset och ord kommer också att göra honom fri.

Martin Schibbye, journalist och författare till 438 dagar, boken om hans och Johan Perssons dagar i etiopiskt fängelse.

Detta inlägg postades i den October 27, 2014 av

« | »