Dawit fyller 50 år. Inspärrad sedan 13 år, utan dom, advokat eller rättegång.

20141023_091906

1100 hälsningar till Dawit Isaak på hans födelsedag, stort tack Amnesty och alla som deltagit

På måndag är det Dawit Isaaks 50-årsdag. En stor dag i varje människas liv och hade kunnat firas med familj och vänner. Nu blir det inte så utan för 13:e året i rad tillbringar Dawit Isaak sin födelsdag inspärrad. Utan dom, utan rättegång och utan tidsbestämt straff.

Under månaden har Amnesty haft Dawit Isaaks fall som månadens aktion och man har kunnat skicka vykort till hans födelsedag eller skriva brev till presidenten för att kräva hans frigivning. Läs mer om detta här.

På måndag kommer hans födelsedag att uppmärksammas på lite olika sätt. Vi kommer släppa den första av 10 unika tolkningar av hans fångenskap genom att låta några av de medverkande få visa mer av deras ord och känslor runt Dawit Isaaks fall. Mer om det på måndag.

I Stockholm arrangerar Tidningen Journalisten och Tidningen Svartvitt en samling som Tidningen Expressen kommer att livesända så följ den sändningen mellan klockan 15.00 och 16.00. Medverkar gör bla chefredaktörerna Thomas Mattson från Expressen och journalistförbundets vice ordförande Ulrica Widsell  samt sångerskan Lisa Nilsson.

I Göteborg delar Publicistklubben Väst ut det årliga Dawit Isaak priset. Vid prisutdelningen uppmärksammar man även att Dawit fyller 50 år. Björn Tunbäck från Reportrar utan gränser håller tal och det blir musik av Benyam Lemma. Plats & tid: JMG, Seminariegatan 1 B, Göteborg kl 18.  Arrangör: Publicistklubben, Reportrar utan gränser och Amnesty. Kommer också att livesändas via Publicistklubben i Väst.

I Uppsala arrangerar Amnesty en manifestation där man under två timmar, mellan 16-18 kommer att röra sig runt stora torg för att berätta om Dawit. Samling sker i Amnestys lokaler kl 16 och arrangeras av Juristgruppen inom Amnesty. Kanske ett utmärkt tillfälle att bli medlem i Amnesty?

Medverka gärna genom att följa någon av dessa aktiviteter eller sprida den kommande videon med journalisten Martin Schibbye som släpps på måndag. Det bästa vi kan ge Dawit Isaak som födelsedagspresent är att tillsammans höja våra röster för det fullständigt orimliga i hur hans mänskliga rättigheter dagligen kränks. Twittra, blogga, skriva och reagera, använd gärna taggarna #dawit50 och #freedawit.

Stort tack!

 

Detta inlägg postades i den October 23, 2014 av

« | »