Svenske medborgaren Dawit Isaak sitter oskyldigt fängslad i Eritrea. Här är hans liv.

dawit_big

Dawit Isaak föds den 27 oktober 1964. Han växer upp i Eritrea med sina föräldrar och fem syskon. Där driver familjen Isaak en liten italiensk delikatessbutik.

Dawits intresse för att skriva utvecklas under åren och följer med upp i vuxen ålder. Dawit blir författare och ger ut flera böcker. Skrivarintresset lägger grunden till hans journalistiska yrke.

Dawit skriver två romaner på tigrinja som är ett av Eritreas officiella språk. Böckerna får bra kritik av läsarna. Han vinner priser för sitt författarskap vid eritreanska festivaler.

När kriget i Eritrea bryter ut flyr Dawit till Sverige 1985 och hamnar på en flyktingförläggning i Markaryd. Dawit får jobb som städare och bor  i Lerum utanför Göteborg mellan 1985-1992. Mellan 1985-1992 är han aktiv inom den eritreanska diasporan med bl.a. Yonas Manna. Alla som var med har en dröm om ett fritt och demokratiskt Eritrea.

1992 blir Dawit Isaak svensk medborgare. 1993 blir Eritrea självständigt och Dawit Isaak reser tillbaka till huvudstaden Asmara stannar där en längre period, gifter han sig och får barn året efter. Här startar han tillsammans med några andra journalister tidningen Setit som blir Eritreas första oberoende tidning.

Mellan 1992-1997 är Dawit också verksam inom barnteater i Eritrea detta då han under tonåren regisserade teater bl.a. på sin skola. Han är också på gång att skriva en bok om kriget mellan Eritrea och Etiopien. Dawit bor i Eritrea tillsammans med sin familj fram till 2000. De kommer till Göteborg under år 2000. Året efter 2001 återvänder familjen till Eritrea igen.

Under 2001 börjar en grupp politiker och ministrar kritisera hur presidenten Isaias Afewerki styr Eritrea. Gruppen kom senare att kallas 15-gruppen, eller G-15. I en serie brev ställer de krav på demokratiska reformer i landet. Dawit Isaak skriver om dessa brev i sin tidning. Dawits motto var ”har du möjlighet att skriva så gör det”. För Dawit var alla nyheter viktiga att förmedla till folket. Stora krig som små lokala händelser.

Den 23:e september 2001 knackar det på familjen Dawits dörr. Utanför står två säkerhetspoliser. De ska hämta Dawit. Han fängslas helt utan rättegång tillsammans med andra journalister och merparten av 15-gruppen. Anledningen är att de kritiserat den styrande regimen.

Här skulle tidslinjen kunnat ha tagit slut.

Men sedan 2003 arbetar flera organisationer aktivt för att Dawit Isaak och hans kollegor ska friges. Varje vecka sedan 2004 har vi varit på Eritreas ambassad på Lidingö och lämnat protestbrev. Vi har flera gånger bett att få träffa ambassadören utan framgång. Varje dag höjs rösterna i svenska tidningar för att få Dawit frigiven. Ingenting har dock hänt.

Det kan verka hopplöst men uppmärksamheten håller honom vid liv.

Lördagen den 19 november 2005 släpps Dawit Isaak oväntat. När han dagen efter försöker uppsöka en läkare fängslas han återigen. Samma år nomineras Dawit Isaak till Unescos pressfrihetspris av IFJ, International Federation of Journalists.

I slutet av 2008 flyttas Dawit från fängelset till Asmara till ett annat fängelse utanför huvudstaden. Det nya fängelset har rykte om sig att vara väldigt hårt och behandla sina fångar mycket illa. I början av februari meddelar människorättsorganisationen EWHRD, Eritrea watch for human rights and democracy, att Dawit Isaak flyttats till ett militärsjukhus och hans tillstånd befaras vara kritiskt.

2009 utser EU-parlamentet Dawit Isaak till vinnare av det prestigefyllda Sacharovpriset. Sacharovpriset delas ut till personer som har gjort insatser för mänskliga rättigheter.

Den 26:e maj 2009 säger Eritreas president Isaias Afewerki:

”We will not have any trial and we will not free him. We know how to handle his kind.”
“To me, Sweden is irrelevant. The Swedish government has nothing to do with us.”

Den 10 maj 2013 får vi det senaste livstecknet från Dawit Isaak. En före detta fängelsepolis bekräftar för tidningen Expressen att Dawit lever.

Priser som Dawit tilldelats under åren:

2003 RUG
2006 Anna Politkovskajas pris
2010 Golden Pen WAN

Detta inlägg postades i den November 20, 2014 av

« | »