Kerry Kennedy kritiserar de svenska åklagarna

Med hjälp av Kerry Kennedy begär nu de tre juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Prisca Orsonneau att svenska riksåklagaren (RÅ) omprövar beslutet angående utredningen om brotten Dawit Isaak utsatts för av Eritreas regim. I inlagan till RÅ skriver Robert F Kennedy Center for Justice and Human Rights “det vore en parodi på rättvisa att lägga ner fallet utan att ens försöka ge juridiken en chans” och uppmanar RÅ att låta utreda brotten.

Det var i våras som en ny svensk lag om brott mot mänskligheten trädde i kraft. De tre juristerna la in en polisanmälan i juli mot Eritreas president Isaias Afewerki om brott mot Dawit Isaak. Elva dagar senare kom Internationella åklagarkammarens beslut om att det inte blir något åtal och det motiverades med att ”brotten inte går att utreda eftersom Eritrea sannolikt inte kommer att samarbeta”.

– Det är oansvarigt av en åklagare att stänga ett fall i den här storleken baserat på antaganden, säger Kerry Kennedy i Studio Etts sändning tidigare idag. I intervjun säger hon också att Sveriges regering är förpliktigad att skydda sina egna medborgare, och frågar sig om han skulle ha blivit behandlad på samma sätt om han varit född och uppfostrad i Sverige?

– Jag har pratat med hundratals av samvetsfångar över hela världen och de värsta de kan tänkas utsättas för är inte tortyren, att vara fängslad, utan att du blir tillsagd att: du är bortglömd, ingen bryr sig om dig mera, de har gett upp hoppet om dig, de minns inte ditt namn.

Kerry Kennedy som är människorättsaktivist, ordförande för RFK Center och dotter till Robert F Kennedy skriver tillsammans med Santiago Canton (som sköter Kennedycentrets samarbete med andra människorättsorganisationer) i ett brev till RÅ:

“Att lägga ner fallet utan att vidta en enda konkret åtgärd för att inleda en undersökning skulle gå helt emot Sveriges starka lagstiftning om universell jurisdiktion (det vill säga att särskilt allvarliga brott kan prövas här oavsett var de begåtts) och neka Isaak den rättvisa han så väl förtjänar.”

Vi hoppas att det här ska öppna nya dörrar för att få Dawit Isaak fri! Kerry Kennedy är en kontakt som knöts i februari när Ariel Dorfmans pjäs Speak to Truth to Power sattes upp på initiativ av Cecilia Wikström i EU-parlamentet och hela föreställningen dedicerades till Dawit Isaak. RFK center gick ut offentligt i juli och begärde Dawit Isaak fri.

Källor: Reportrar utan gränser & Sveriges Radio Studio Ett

 

Detta inlägg postades i den November 25, 2014 av

« | »