Konst av André Prah till Dawit Isaaks ära

Dawit--André-PrahWEBB

Var med i auktionen av André Prahs unika konstverk ”Dawit Isaak” och bidra därmed till att uppmärksamma Dawit Isaaks fall och den fortsatta kampen.  Vi är stolta och glada över att konstnären André Prah har gjort ett konstverk för att hedra Dawit Isaak.  André Prah är en av Sveriges mest kända illustratörer bland annat genom sina karakteristiska illustrationer som publicerades på ledarsidan under många år i Expressen. Besök gärna hans hemsida och se fler av hans verk: www.prah.se

AndrePrah

Det verket som André Prah tagit fram för att hedra Dawit Isaak är Dawits ansikte och gjort av 6 mm tjock bonsaitråd i aluminium som André böjer med hjälp av händerna. Materialet användes ursprungligen för att forma bonsaiträd i Japan.

Vi ser i konstverket Dawits ögon, mun, hår, huvudform och i mustaschen sitter en ”räknare” en sådan som dörrvakter använder sig av för att hålla koll på antalet besökare de släpper in. Och för varje dag med Dawit fängslad långt borta i Eritrea påminns den som äger verket om detta och klickar fram ännu en dag ända till den dag Dawit blir fri. Verket är ämnat att stå på en bänk eller liknande med hjälp av en liten fot.

LeifKonstverkOlle

På bilden från vänster: Leif Öbrink, ordförande Stödkommittén Free Dawit, konstnären André Prah och f.d. EU-parlamentarikern Olle Schmidt

André Prah lärde känna den folkpartistiske politikerna Olle Schmidt som ju under åren varit mycket engagerad och drivit Dawits fall i Europaparlamentet. Olle Schmidt har varit ledamot i Europaparlamentet åren 1999–2004 och 2006-2014 och är idag ordförande för Stödkommitten för Dawit. Vid de tillfällen som André och Olle har träffats så har alltid frågat dykt upp ”Hur går det med Dawit?” När Olle Schmidt sedan skulle sluta i Europaparlamentet i somras och hade en avslutningsfest i Bryssel gav André honom denna gåva. Senare gjorde André ett likadant verk som användes i denna videoinstallation och som nu auktioneras ut.

Om du vill delta i auktionen av konstverket “Dawit Isaak” av André Prah så kan du buda på Tradera. Vinnaren av auktionen, en person eller organisation får då en fin solidaritetssymbol för Dawit Isaaks fall och yttrandefrihet. Det kan också bli en unik julklapp som dagligen kommer påminna ägaren om vikten av det fria ordet. Hjälp oss sprida ordet om auktionen, sprid gärna den här länken och tagga ditt inlägg med #FreeDawit #AndrePrah.

Auktionen pågår till söndagen den 7 december klockan 20.00 då den avslutas. Fler julklappstips på temat solidaritet för Dawit Isaak hittar du även i vår nya shop.

André berätter om videon: Jag frågade mig “hur ser ens ansikte ut efter så många år i isolering?” och i klippet ser man därför hur Dawits ansikte sakta försvinner del för del. Ögonen, munnen… vem blir man efter att ha suttit inspärrad så länge?” Det här nya verket skänker jag därför gärna till Stödkommittén Free Dawit för den fortsätta kampen för Dawits frigivning.

 

Detta inlägg postades i den November 27, 2014 av

« | »