Brev från Betlehem Isaak om sin pappa på 50-årsdagen

WP_20140926_12_55_55_Pro__highres

Betlehem Isaak, Dawits dotter och hans bror Esayas, under Bokmässan

”Och jag blir gärna en martyr […] Ett långfinger åt döden. Vi gick över lik”

Kents låt ”Dom andra” upprepas i mitt huvud. Jag har lyssnat på den. Många gånger, i många år och undrat om min pappa ville bli martyr? Jag undrar om det han gjorde var värt det här? All misär, rädsla, att svälja saker man inte tyckte om. Var det värt att tro att han som styr ända tills idag kunde göra det rätt och riktigt? Det var nog det. För det är vad pappa gör, han tror, hoppas och kämpar.

Idag fyller han 50 år. Det känns sorgligt, ledsamt, det gör ont och allt känns svart. Men jag tror, och hoppas. Genom  det svarta hålet i mitt hjärta, tränger det in ljus, där är allt ljust och vackert, och hela jag strålar. Ni är ljuset, alla ni som fortfarande tror.

Ni som skriver artiklar, ni som delar inlägg på sociala medier, ni som pratar, alla ni som har honom i tankarna och önskar honom en frigivning. Ni har hållt honom vid liv, ni är hans andetag, och mitt ljus.

Så jag har bestämt att jag ska fira för att hans dröm har ett stort värde. Han är en stor människa med mycket hjärta och passion för det han gjorde. Jag ska även fira för att jag och Dawits bror Esayas har börjat samarbeta igen. Jag ska fira för att om pappa hade vart här så hade jag ordnat en överraskningsfest, 50 är stort.

När jag var liten trodde jag alltid att man dog när man var 100, men det var då. Nu har jag fattat att man inte kan ges någon garanti för nästa dag. Jag har vet hur skört livet kan vara. Jag har fattat allting. Nästan. Så jag är tacksam. För ännu en dag i livet, och inte minst i friheten.

“Så pappa, jag vet att vi kollar på samma måne, känner samma vind, jag vet att vi ser samma sol. Grattis på din dag. Jag hoppas att vi en dag ska kunna kolla tillbaka på denna tid och säga, vi klarade det.”

Betlehem Isaak

Se gärna också den här nysläppta videon med journalisten Martin Schibbye som också sätter ord på värdet av att låta våra röster höras. #FreeDawit #Dawit50

Detta inlägg postades i den October 27, 2014 av

« | »