UNESCOs pressfrihetspris 2017 går till Dawit Isaak

Idag blev det klart att Dawit Isaak får Unescos pressfrihetspris 2017. Den internationella oberoende juryn särskilt lyfte särskilt hans mod, motstånd och hängivna engagemang för yttrandefriheten.

Screen Shot 2017-03-30 at 12.31.50

Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit Isaak kommenterar:

Jag hoppas att detta ska vara en avgörande faktor i att få Eritreas president att släppa Dawit fri pga humanitära skäl, så att han kan återförenas med sin familj i Göteborg.

UNESCOs generalsekreterare Irina Bokova säger i ett pressmeddelande:

Att stå upp för grundläggande friheter kräver målmedvetenhet och mod, och det kräver orädda förespråkare. Detta är arvet Guillermo Cano lämnade efter sig och idag vill vi uppmärksamma Dawit Isaaks arbete i samma anda, säger hon i ett pressmeddelande.

Priset kommer att delas ut den 3 maj då den internationella pressfrihetsdagen firas i Jakarta, Indonesien.

UNESCOs pressfrihetspris har delats ut sedan 1997 och är uppkallat efter den colombianske journalisten Guillermo Can Isaza som blev mördad utanför hans redaktion på tidningen El Espectador i Bogota den 17 december 1986. Priset delas årligen ut till personer eller organisationer som har gjort insatser som sticker ut för att försvara pressfriheten och förespråka den särskilt när detta gjorts trots stor fara.

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio och ordförande för juryn för Unescos pressfrihetspris kommenterar priset:

Dawit Isaak blir den senaste av ett stort antal modiga journalister som satt ljus på världens mörkaste platser genom att mot alla odds informera sina samhällen. Vissa har gett sitt liv för att hitta sanningen, många har fängslats. Dawit Isaak har nu hållits fängslad i 16 år utan att varken åtalas eller tillåtas en rättegång.

Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ‘Free Dawit Isaak now’.

Detta inlägg postades i , den March 30, 2017 av

« | »