Inget Dawit Isaaks Frihetstorg på Lidingö – “vi ska inte riskera något för hans skull”

“Jag är definitivt inte för att vi ska riskera någonting för hans skull, för att han eventuellt kan släppas fri”, förklarade Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot Iréne Borgenvik i debatten om den motion som Mp, L och S lagt om att döpa om torget utanför Eritreas ambassad på Lidingö till Dawit Isaaks Frihetstorg.

Motionen debatterades i veckan och förslaget stöddes av oss i Stödkommittén Free Dawit, Reportrar utan gränser och flera andra. Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll skrev också en engagerad artikel i DN.

Majoriteten i Lidingö kommun var däremot kallsinnig till förslaget, och dess moderata ordförande Daniel Källenfors kunde inte låta bli att raljera över arbetet för Dawit Isaaks frihet i ett svar till Rottböll. Han kallade förslaget såväl “politiskt jippo” som “cirkuskonster”.

I debatten om motionen hänvisade Lidingöpartiets ledamot sedan till festivalen på Järvafältet i somras ”där det går hett till bland sådana där folkgrupper”.

Sverigedemokraternas ledamot Iréne Borgenvik, spekulerade ännu mer respektlöst:

Det kan ju vara så här…nu säger jag inte att det ens är ett troligt scenario men det kan vara så här …. Efter att ha suttit fängslad så många år i ett fängelse i Eritrea , att man har blivit torterad, misshandlad och mår väldigt, väldigt dåligt psykiskt. Han släpps kommer till Lidingö och mördar någon, då har vi ett torg uppkallat efter en honom . Jag tycker inte att det är bra.

Det är inte svårt att förstå att den eritreanska ambassaden trivs på Lidingö med sådana beskyddare i kommunen.

Andra artiklar om förslaget och debatten:

Därför röstades förslaget om Dawit Isaaks frihetstorg ned | Journalisten

Det blir inget frihetstorg för Dawit Isaak | Mitt i

SD-ledamot på Lidingö emot att döpa torg efter Dawit Isaak – DN.se

 

 

Detta inlägg postades i , den January 27, 2024 av

« |