Dawit Isaak utställning på Liljevalchs på Pressfrihetens dag 3 maj

Dawit Isaak-manifestation på Pressfrihetens dag

Lördagen den 3 maj, Pressfrihetens dag, ordnas en manifestation för den fängslade Dawit Isaak på Liljevalchs konsthall. Samtidigt visas verk av svenska tecknare som tolkar Isaaks situation.

Sedan den 23 september 2001 sitter den svenske journalisten Dawit Isaak fängslad i Eritrea, utan vare sig åtalspunkt, advokat eller rättegång. Inga vädjanden eller diplomatiska ansträngningar för hans sak har hittills gett resultat.

 

På Pressfrihetens dag den 3 maj klockan 15 anordnar därför Liljevalchs konsthall och tidskriften Svartvitt en manifestation till stöd för Dawit Isaak med tal och en ny utställning.
Niklas Kierkegaard, redaktionschef på Svenska Dagbladet, inviger utställningen, Liljevalchs chef Mårten Castenfors talar liksom representanter för bland annat Journalistförbundet, Författarförbundet och Publicistklubben samt ordföranden i stödkommittén för Dawit Isaak, Leif Öbrink.

I konsthallens källare visas 31 verk av svenska serietecknare och illustratörer som tolkar Dawit Isaaks situation. Teckningarna är ett resultat av en idé som föddes på bokmässan i Göteborg 2012 för att ge nytt liv och syre åt den kampanj för Isaaks frigivande som sedan tolv år förs i svenska tidningar.
En rad kända namn har bidragit med nya teckningar, som Lena Ackebo, Ulf Lundkvist, Jesper Waldensten och Martin Kellerman. Utställningen kan ses till och med söndagen den 11 maj.

Detta inlägg postades i den April 29, 2014 av

« | »