Dawit Isaak fyller år – för 17:e året i fångenskap

Vi får många frågor om hur man kan hjälpa Dawit Isaak. Vårt svar är alltid “glöm honom inte”. Nu ber vi också om hjälp med ett ekonomiskt bidrag. Och varje krona räknas.

Idag fyller Dawit Isaak år och det är hans 17:e födelsedag i fångenskap. Han är född 1964 och blir endast 54 år. Blir han fri nu har han ännu ett långt liv kvar att leva med sin familj.

Med anledning av hans födelsedag har vi startat en insamling för att boken “Hopp” med hans texter ska kunna tryckas och delas ut till samtliga EU-parlamentariker. Här kan du bidra.

Kampanjen sjösattes igår bland annat med hjälp av två årsbarn med Dawit Isaak som högläste ur boken Hopp. Det var journalisten Thomas Arnroth och kulturchefen för Västra Götalandsregionen Katti Hoflin.

Det är så lätt att tappa perspektiven. 17 år är en ohyggligt lång tid. Kanske tror man att Dawit är väldigt gammal efter alla dessa år i fångenskap.

Men dessa årsbarn mitt i sina liv påminner så tydligt både om det liv han mist men framför allt också om det liv han kan få om han blir fri nu. De och alla vi andra måste göra sin röster hörda för Dawit Isaak i en situation där han inte kan göra det.

Andra exempel på jämnåriga som tyvärr ej kunde delta på plats men som skickar en hälsning är Anna Serner (VD, Svenska Filminstitutet), Cilla Benkö (VD, Sveriges Radio), Martin Jönsson (redaktionell utvecklingschef, Dagens Nyheter) och Björn Häger (journalist och författare) dessutom Richard Herrey och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande, LO som här spelat in en egen hälsning. Vi vill gärna ha fler hälsningar från såväl årsbarn som andra!

Karl-Petter Thorwaldsson årsbarn med Dawit Isaak sänder en födelsedagshälsning from Free Dawit on Vimeo.

Insamlingen

Hjälp oss nu med ett bidrag på Dawit Isaaks födelsedag. Vi har en månad på oss. Crowdfundingkampanjen ska finansiera utdelningen av Dawit Isaaks bok ”Hopp” till samtliga EU-parlamentariker. Boken innehåller ett urval av Dawit Isaaks produktion av prosa, dramatik och journalistik.

Här ger Karin Olsson, Expressen sin kommentar om värdet av att uppmärksamma Dawit Isaaks födelsedag och Martin Schibbye, Blankspot om hur hoppfullt han ser på utvecklingen på Afrikas Horn som borde kunna påverka Dawit Isaaks situation. Inspelat under lanseringen av kampanjen igår. 

Inspelningen från sjösättningen av kampanjen som ni kan se i helhet här på Free Dawits Facebooksida. Programmet pågår i ca 40 minuter och detta är ordningen på talare:

 • Brit Stakston, mediestrateg och moderator
 • Leif Öbrink, ordförande Stödföreningen Dawit Isaak – välkommen och inledning genom att högläsa ett brev från Dawit Isaak till honom.
 • Thomas Arnroth, journalist och Katti Hoflin, kuturchef Västra Götalandsregionen läser ur boken Hopp.
 • Patrik Hadenius, VD, Utgivarna är också årsbarn och reflekterar över det
 • Björn Tunbäck, Reportar utan gränser intervjuas om vad utdelningen av boken till EU-parlamentet kan åstadkomma.
 • Kerstin Neld, VD, Sveriges Tidskrifter om mediekampanjens arbete. Hon medverkade även i SVTs Morgonstudion, inslaget sänds 06:51.
 • Anna Lindenfors, Generalsekreterare Svenska Amnesty om Amnestys arbete för Dawit Isaa

Fakta om crowdfundingkampanjen:

 • Insamlingen pågår till 24 november
 • Målet är 200 000 kronor
 • De insamlade medlen ska finansiera nyutgivning och distribution av boken till samtliga EU-parlamentariker och andra opinionsbildare.
 • Insamlingen hittas hos Kickstarter här.

Fakta om boken Hopp:

Boken har översatts till svenska och engelska. Utgåvan innehåller dessutom ett nytt förord och det har tillkommit två nya texter. Eritreanska PEN skriver om eritreansk litteratur vilket placerar Dawit Isaak i ett sammanhang. En norsk dramatiker beskriver teatermiljön i den eritreanska huvudstaden Asmara under 90-talet.

Mediekampanjen för Dawit Isaak:

drivs av Stödföreningen Dawit Isaak i samarbete med Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska Författarförbundet, Svenska Journalistförbundet, Svenska Pen, Sveriges Tidskrifter, Tidningen Expressen, TU och Utgivarna.

Födelsedagslunchen den 26 oktober genomfördes dessutom i samarbete med svenska Amnesty

 

Detta inlägg postades i den October 27, 2018 av

« | »