“Varje dag tänker jag: det är en dag närmare din frihet” Betlehem Isaak

Till mannen som bodde på Andersvägen i Lerum:

Jag önskar jag vågade tänka på hur du hade det oftare.

Då kanske jag hade haft det lite lättare att inse vissa saker.

Jag ser dig fortfarande som den långa svarta mannen med vita tänder och fina händer som alltid hade en kavaj, skjorta, jeans.

Varje dag tänker jag det är en dag närmare din frihet – snart 14 år har jag tänkt så.

Jag räknar dagarna och ibland har jag sett dig komma till mig på Södra Vägen i Göteborg men varje gång blivit besviken. Fan! Han ser ut som dig den här mannen och varje gång jag ser honom tror jag att det är du.

Så… du… vi ses väl snart?

I  den sista enminutsfilmen av tio som är en del av musikprojektet ”Fågelsång” ser vi Dawit Isaaks äldsta dotter Betlehem Isaak tala direkt till sin far. Läs hennes krönika i GT om hur det varit att växa upp utan sin pappa och tacksamheten över att leva i ett land där man får stå upp för sina åsikter.

Betlehem Isaak

Under våren 2014 släpptes låten och en musikvideon för Dawit Isaak tillägnad honom där ett 40-tal svenska artister, politiker, opinionsbildare, skådespelare och så även Betlehem Isaak medverkar i.

I samband med Dawit Isaaks 50-årsdag den 27 oktober släpptes den första. Först ut var journalisten Martin Schibbye. Han följdes av Europaparlamentarikern Cecilia Wikström som länge engagerat sig i Dawit Isaaks fall. I det tredje klippet gestaltar skådespelaren Alexander Karim sin tolkning av Dawits öde, att vara inlåst i ovisshet och isolering, i den fjärde ses Thorsten Flinck dela med sig av sina tankar och det femte bidraget är skådespelerskan Kajsa Ernst. I den sjunde klippet ur extramaterialet ser vi Sofia Helin leva sig in i Dawits vardag i fängelsecellen i Eritrea. Åttonde enminutsfilmen visade Stefan Sauk som delade sin gestaltning av Dawits situation. I den nästsista filmen ser vi textskrivaren själv, poeten Daniel Boyacioglu läsa upp den vackra sångtexten.

Sprid gärna filmen med Betlehem och hjälp oss hålla uppmärksamheten kring Dawit Isaaks fall vid liv.

Regissör/producent: Rafael Edholm

Musik: Moh Denebi

Projektledning: Brit Stakston

Betlehem’s words in English: 

To the man who lived on Anders’ street in Lerum:

I wish I dared to think about, how you actually had it more often.

Then maybe I’d had it a little easier to realize certain things.

I see you still like the tall black man with white teeth and delicate hands who always wore a jacket, shirt and jeans.

Every day I think it’s one day closer to your freedom – almost for 14 years, I’ve been thinking like this.

I count the days, and sometimes I’ve seen you come to me on South Street in Gothenburg but every time been disappointed. Damnit! He looks just like you, this man and every time I see him, I think it’s you.

So… hey you… we meet soon, huh?

Detta inlägg postades i den March 2, 2015 av

« | »