Skolmanifestationer för Dawit Isaak

På måndag är det 18 år sen journalisten Dawit Isaak fängslades. Detta kommer uppmärksammas på flera sätt och på flera platser i Sverige. En av dessa platser är Ingrid Segerstedts Gymnasium i Göteborg. Här har elevkåren tagit initiativ till att under måndagen  hålla en filmvisning av Gellert Tamas och Maria Magnussons dokumentär ”Fången – Dawit Isaak och tystnaden” i skolans aula.

Vincent Franzén från skolans elevkår berättar att de arbetat med att få fler skolor att bli en del i projektet. ”Vi gör det här för att han inte ska glömmas” säger Vincent. Genom att sprida bilder och innehåll kring manifestationen på sociala medier hoppas man också på det sättet öka medvetenheten kring Dawits fångenskap.

Greta Thunberg har visat att ungdomlig aktivism är en kraft att räkna med i dessa dagar. Att frågan uppmärksammas i skolor är otroligt viktigt för att hålla minnet av Dawit vid liv. I skolan finns personer från yngre generationer som i vissa fall kanske inte hört talas om Dawit tidigare men som samtidigt brinner av ungdomlig rättvisekänsla. Vem vet hur många eldsjälar som kommer väckas för Dawits frisläppning under kommande måndag… Vi hoppas och tror det blir många och tackar alla elever och deltagare för ert engagemang.

UPPDATERING:

Vi pratade med Vincent igen dagen efter manifestationen och kunde glädjas åt att det gått bra. Filmvisningen lockade många elever och de inlägg som spreds på sociala medier fick stor spridning.

Foto: Jennygagnergeeber

Detta inlägg postades i den September 20, 2019 av

« | »