Manifestation för att uppmärksamma att Dawit Isaak suttit fängslad i 8000 dagar

(Tal av Elisabeth Löfgren, ordförande Free Dawit, i samband med en manifestation för att uppmärksamma att Dawit Isaak suttit fängslad i 8 000 dagar. Dagen uppmärksammades bland annat i TV4, DN, SVT, Expressen, Publicistklubben, SvD, ÖIS)

Elisabeth och Kurdo

 

 

 

 

 

 

Dawit,

Vi samlas på din födelsedag,

på årsdagen av när du fängslades den 23 september,

på pressfrihetens dag,

på Bokmässan där en tom stol står och väntar på dig

och varje månad överlämnas ett brev till Eritreas ambassad.

Du är hedersmedlem i Svenska PEN och har fått flera, både svenska och internationella, priser och utmärkelser.

Idag samlas vi för att uppmärksamma att det gått 8 000 dagar sedan du greps. Ofattbara 8 000 dagar i total isolering från omvärlden utan kontakt med din familj. Vi har ingen aning om hur du mår.

Något brott har du aldrig åtalats för och ingen rättegång har hållits. Du har heller aldrig fått träffa en advokat som kan föra din talan.

När företrädare för den eritreanska regimen får frågor om varför du behandlas på detta sätt besvaras det oftast med total tystnad. President Afwerki har i en intervju sagt att du inte ens är värd en rättegång.

Under de 8 000 dagar som gått, sedan din dotter Betlehem släppte in två män som sa att de skulle hämta dig till förhör, har Sverige haft tio utrikesministrar. Ingen av dem har åkt till Asmara med en skarp begäran om att få föra dig hem till din familj i Göteborg.

Jag betvivlar inte att otaliga försök har gjorts för att få dig fri men på vilket sätt vet vi mycket lite om eftersom det allt som oftast hänvisas till tyst diplomati och dialog.

När den granskningskommission, som tillsattes på begäran av riksdagen, lämnade sin rapport om Sveriges arbete för att få dig och den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai fri, hade kommissionen inte fått ta del av alla handlingar i ditt ärende. Detta mötte givetvis skarp kritik och frustration hos alla som engagerat sig i ditt fall. Det är möjligt att den hemligstämplade informationen inte hade avslöjat något dramatiskt, men nu skapade det misstänksamhet – vad är det regeringen och UD vill dölja i sitt arbete för att få Dawit fri?

En amerikansk diplomat, Steve Walker, som i många år var stationerad i Eritrea, tog nyligen bladet från munnen, ”med en regim som Eritrea förhandlar man inte, det är konfrontationer inte kompromisser som gäller”.

Här hemma har vi fått höra hur viktigt det är att bygga upp relationer och förtroende hos regimen men den taktiken verkar ha passerat bäst-före-datum för länge sedan. President Afwerkis regim terroriserar sin befolkning och destabiliserar hela regionen. Det finns inget att förhandla om.

För en tid sedan publicerade FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga fängslanden ett svidande kritiskt uttalande mot Eritrea. I det 16-sidiga dokumentet listar de på punkt efter punkt hur Eritrea flagrant bryter mot de mest grundläggande mänskliga rättigheterna, rätten till yttrandefrihet, rätten till åsiktsfrihet och rätten att delta i den allmänna samhällsdebatten. De bryter mot det mest grundläggande i en rättsstat – att få sin sak prövad i en opartisk rättegång.

Eritrea bryter inte bara mot internationella överenskommelser som de ratificerat och därmed har en skyldighet att följa. Enligt artikel 17 i deras egen konstitution ska en gripen person ställas inför rätta inom 48 timmar efter gripandet. Nu har det gått 8 000 dagar.

Nu måste det till mycket hårdare tag och välorganiserade internationella samarbeten för att pressa fram en frigivning av Dawit och hans journalistkollegor.

Det är inte Sverige utan Eritrea som håller dig fången och det är hög tid att skruva upp tonläget.

 

Publicisterna Dawit 8000 dagar

Detta inlägg postades i den August 18, 2023 av

« | »