Free Dawit i Almedalen 2023 – Fredag 30 juni 9:00 Strandgatan 19

Almedalen 30 juni kl 9.00 Strandvägen 19Sedan regeringsförklaringen i höstas har det varit tyst från regeringen och UD om det svenska arbetet för att få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna. Vi är många som undrar: När och hur ska regeringen få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna?

Fredag 30 juni 2023, 9:00 – 09:45

Hur ska regeringen få Dawit Isaak och Gui Minhai frigivna?

Arrangör: Journalistförbundet, Reportrar utan gränser Sverige, Stödföreningen Free Dawit, Sveriges Författarförbund, Svenska Pen, Amnesty Sverige.
Plats: Strandgatan 19, “TCO-landet, stora scenen”

Det har gått 21 år sedan journalisten och författaren Dawit Isaak fängslades i Eritrea. I Kina är författaren och förläggaren Gui Minhai frihetsberövad sedan sju år tillbaka. Svenska regeringen och riksdagspartierna måste göra sitt yttersta för att dessa två svenska medborgare ska släppas fria.

Den 18 oktober 2022 lyfte statsminister Ulf Kristersson Dawit Isaaks och Gui Minhais fall i regeringsförklaringen: ”Sverige ska stå upp för det fria ordets ambassadörer: regeringen kommer att fortsätta arbetet för att uppnå en frigivning av journalisten Dawit Isaak och förläggaren och poeten Gui Minhai, både enskilt och i samarbete med andra demokratier. Lärdomar kommer dras av den granskning som publiceras inom kort.”

Sedan dess har det varit tyst från såväl regeringen som enskilda riksdagspartier. Vilka lärdomar drogs egentligen från granskningskommissionens rapport om regeringens arbete med att uppnå frigivning av Dawit Isaak och Gui Minhai?

Medverkande:

Sofia Isaak, hustru till Dawit Isaak
Betlehem Isaak, dotter till Dawit Isaak
Danait Isaak, dotter till Dawit Isaak
Karin Olsson, biträdande chefredaktör, Expressen
Ulrika Hyllert, ordförande, Journalistförbundet
Elisabeth Löfgren, ordförande, Stödföreningen Free Dawit
Erik Larsson, ordförande, Reportrar utan gränser Sverige
Petteri Flanagan Karttunen, moderator, Journalistförbundet

Event ID: 69369

Kontaktperson: Petteri Flanagan Karttunen, Journalistförbundet

Detta inlägg postades i den June 21, 2023 av

« | »