Dawit Isaak omnämnd i media februari 2015

17 februari 2015 Sveriges Television

SVT skriver om “Zlatans manifestation i samarbete med FN:s World Food Programme” hur fotbollsstjärnan trots att det är förbjudet för fotbollsspelare enligt FIFA att föra fram politiska budskap under matcher. Manifestationen var för att belysa barnfattigdom. Som ett exempel på annat budskap som förts fram i sportsammanhang: en banderoll om att frige Dawit Isaak.

http://www.svt.se/sport/fotboll/fotbollsforbundet-star-bakom-zlatans-manifestation

14 februari 2015 Expressen

Med anledning av det attentat som skedde på Kulturhuset i Köpenhamn där ett debattmöte på ämnet “Konst, hädelse och yttrandefrihet” bloggar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om att: “Tidningen grundades för att motverka nazistiska strömningar från Tyskland, agerade länge mot apartheid och nu driver kampanjen för frigivningen av Dawit Isaak.”

http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2015/02/terrordad-i-dag-mot-fria-ordet-i-danmark/

14 februari 2015 Eskilstunakuriren

På ledarsidan i Ekuriren skrivs det om Reportar utan gränsers pressfrihetsindex och lyfter bl.a att diktaturen Eritrea är sämst på pressfrihet. Det är den regimen som håller Dawit Isaak fängslad utan rättegång sen 2001. “Han fängslades för sin tro på demokrati, fria val och pressfrihet.”

http://ekuriren.se/ledareasikter/ledare/1.2970544-det-tryckta-ordet-ar-starkast-har

Svenska Dagbladet 13 februari 2015

Eritrea den 12 februari fått en ny svensk ambassadör som stationeras i Stockholm: Per Enarsson. SVD skriver att han får “överta en nyckelroll i de diplomatiska försöken att få den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fri”.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ny-ambassador-till-eritrea_4331055.svd

Göteborgsposten 13 februari 2015

GP skriver om torsdagens öppna hearing i riksdagens konstitutionsutskott. Där lyftes journalisters situation i Eritrea och Dawit Isaaks fall fördes på tal flera gånger.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2629103-eritrea-avslojande-togs-upp-i-riksdags-hearing

Sveriges Radio 13 februari 2015

På SRs Dawit Isaak-sida berättas om den nye ambassadören och undrar om denna kommer kunna förbättra relationerna mellan Eritrea och Sverige. SR påpekar att ambassadörens högste chef – Margot Wallström – inte ens nämnde Dawit Isaak vid namn i utrikesdeklarationen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4206&artikel=6093182

Expressen 12 februari 2015

De senaste 5 åren har Dawit Isaaks fall nämnts i utrikesdeklarationen men i år inte alls, rapporterar Expressen och har fått kommentar angående det av Easayas Isaak samt även av Margot Wallström.

http://www.expressen.se/nyheter/helt-tyst-om-dawit-isaak-i-deklarationen/

Dagens Media 12 februari 2015

Reportrar utan gränser släppte i torsdags morse deras årliga pressfrihetsindex där de rankar 180 länder och Eritrea hamnar i botten på listan.

http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/dagspress/article3884015.ece

Sveriges Radio 11 februari 2015

SR rapporterar om utrikesdeklarationen som de tagit del av och att i den tas terrorattackerna mot Charlie Hebdo tas upp. Regeringen skriver “Vi kan inte stillatigande se på när det fria ordet hotas eller när journalister fängslas, kidnappas och dödas.” Men nämner inte Dawit Isaaks.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6090396&playaudio=5231558

Göteborgsposten 7 februari 2015

Människorättsaktivisten och författaren Meron Estefanos som 2011 fick Dawit Isaak-priset blir intervjuad i GP angående avslöjanden om att en regimtrogen till diktaturen Eritrea jobbat på en boende för ensamkommande flyktingbarn. Det är från Eritrea flest ensamkommande barn flyr ifrån. Enlig regimen är den som söker asyl i ett annat land landsförrädare.

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2623280–man-ska-veta-vem-man-anstaller-

 

Detta inlägg postades i den February 13, 2015 av

« | »