Dawit Isaak i media nov-dec 2014

29 december 2014 Dagens Juridik

I Dagens Juridik har man intervjuat riksåklagaren Anders Perklev som ska utreda om det blir någon förundersökning mot den eritreanska regeringen eller inte. I artikeln skriver man också om att enligt Amnesty är Dawit Isaak EUs enda samvetsfånge.

http://www.dagensjuridik.se/2014/12/svenska-riksaklagaren-gar-sjalv-till-botten-med-fallet-dawit-isaak

23 december Dagens Nyheter

Dagens Nyheter publicerar en artikel om att journalister världen över allt mer har ett farligt arbete och att i många länder är det svårt att göra sitt jobba för den som arbetar med att förmedla nyheter. Eftersom i vissa länder avrättas och fängslas journalister. 66 journalister har under 2014 mördats enligt Reportrar utan gränser.

http://www.dn.se/ledare/fritt-ord-under-hot/

19 december 2014 Journalisten

Journalisten berättar att riksåklagaren har nu fått Dawit Isaaks fall på sitt bord och att denne ska gå igenom ärendet noga och sen besluta om en förundersökning ska inledas eller inte.

http://www.journalisten.se/nyheter/dawit-isaaks-fall-pa-riksaklagarens-bord

18 december 2014 Göteborgsposten

Gripande reportage om 25-årige Robel som kom till Sverige för ett år sedan. Han berättar om flykten från Eritrea, om kidnappningen och hur han utsattes för vidrig tortyr under 10 månader någonstans i Sudans öken. Dawit Isaak nämns i artikeln då man redogör för hur landet under början 00-talet började få politiska förändringar och fri media stängdes ner.

http://www.gp.se/nyheter/reportage/1.2577758–jag-drommer-om-att-krama-mamma-igen-

11 december Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad

Dawit Isaaks bror och äldsta dotter skriver tillsammans på Opinionssidan om att de idag gemensamt skickat brev till riksåklagaren och vädjar till honom att utreda brott mot deras bror respektive far. http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/kanske-kan-en-svensk-utredning-bli-just-det-som-far-dawit-isaak-fri/

3 december Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad

Frilansjournalisten Mehretab Mekonnen Belay skriver i HD & Sydsvenskan att om Dawit Isaak ska släppas fri behöver Sverige förbättra relationen till Eritrea. http://hd.se/ledare/aktuella-fragor/2014/12/03/forbattrad-relation-till-eritrea/

1 december 2013 DR dk

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2014/12/01/103903.htm

26 november Journalisten

Tidningen Journalisten skriver om att de tre advokaterna som tidigare polisanmält Eritreas ledare att de lämnat in en överklagan. Kerry Kennedy skriver i en inlaga till RÅ att “det vore en parodi på rättvisa att lägga ner fallet utan att ens försöka ge juridiken en chans”.

http://www.journalisten.se/nyheter/dawit-isaaks-fall-till-riksaklagaren

25 november SR Studio Ett

Kerry Kennedy, människorättsaktivist och ordförande för Robert F Kennedy Center, kritiserar de svenska åklagarna för att de inte ens prövade Dawit Isaaks fall i den internationella åklagarkammaren. Idag har de tre juristerna som i somras polisanmälde Eritreas regering lämnat in en överklagan. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6027832

15 november Sydsvenskan

Dawits äldsta dotter Betlehem Isaak skriver ett brev direkt till sin pappa på hans 50 års dag och om hur viktigt hans arbete han är för att en dag få Eritrea fritt.

http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/betlehem-isaak-ge-inte-upp-hoppet-pappa/

7 november Journalisten

Journalistens chefredaktör Helena Gierrtta och Kurdo Baksi, chefredaktör för Tidningen Svartvitt skriver i en debattartikel till Margot Wallström och ber henne att kräva Dawit Isaak fri eller åtminstone få sin rättegång.

http://www.journalisten.se/debatt/wallstrom-maste-krava-att-dawit-isaak-slapps-fri

7 november Riksdagen

Cecilia Magnussons i en motion ett förslag angående att förbjuda tvångsbeskattning av svensk-eritreaner. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Ovriga-dokument/Ovrigt-dokument/Tvangsbeskattning-av-svensk-er_H2021381/?text=true

Detta inlägg postades i den December 15, 2014 av

« | »