DAWIT 5000 DAGAR – manifestation Stockholm

Dawit-5000-dagar-facebook-bDen 2 juni är det 5000 dagar sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea tillsammans med nio andra ledande journalister ur den fria pressen. Detta uppmärksammas genom en manifestation för dem och rätten till yttrandefrihet på Sergels Torg.

Manifestationen arrangeras av Stödkommittén Free Dawit Isaak i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och blir en avslutning på programserien LYSSNA om yttrandefrihet.

14 år utan rättegång eller kontakt med omvärlden är ett övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Vi uppmanar alla att visa sitt stöd för dem genom att komma till Sergels Torg klockan 17.00 den 2 juni. Låt oss bli minst 5 000 som genom vårt deltagande manifesterar vårt stöd för dem och alla människors rätt till yttrandefrihet. En person för varje dag Dawit Isaak suttit fängslad, 5 000 människor, blir en stark och viktig symbol om att kampen för hans frigivning fortsätter. Vi har inte glömt.

PROGRAMMET
MANIFESTATION PÅ SERGELS TORG (17.00-18.15):

Talarprogram: Medverkar gör bland annat Betlehem Isaak, dotter till Dawit Isaak, och Vanessa Berhe, brorsdotter till en av de andra fängslade journalisterna.

Musik: Bland annat kommer låten “Fågelsång” skriven för Dawit Isaak att framföras av Ana Diaz, Daniel Boyacioglu och Moh Denebi.

Utställning hela dagen: Mitt på Sergels Torg kommer en replika av en fängelsecell finnas. Mellan klockan 9 – 17 kan man visa sitt stöd för Dawit Isaak genom att själv delta och “solidaritetssitta” i mörker och tystnad under 15 minuter. För bokning se nedan.*

PÅ KULTURHUSET STADSTEATERN:

Samtal i Ekoteket (18.30-19.15):
Eritrea idag – vad vet vi? Ett samtal mellan bland andra Betlehem Isaak, Ephrem Tewelde och Donald Boström.

Filmvisning i Klarabiografen (19.30-20.30):
I Gellert Tamas och Maria Magnussons film Fången – Dawit Isaak och tystnaden (dokumentär 58 min) får vi både en bild av Dawit Isaak och insikt om det politiska spelet kring honom.

Sprid gärna information om eventet, anta utmaningenom att bli en av de 5000 personerna och uppmuntra dina vänner att också följa med! Länk till FB-eventet: https://www.facebook.com/events/1593052394295451/

*Tidsbokning för att sitta i cellen: sms:a eller maila önskemål med två olika tider till lin.kleiven@stakston.se eller mobil: 0731 – 42 66 22. Det går också bra att spontant komma förbi under dagen för att se om det finns en ledig tid.

Om inte annat kom förbi så berättar vi mer om Dawit Isaaks öde och du kan sprida information om hans 5000 dagar i fångenskap genom att instagramma en bild och tagga den med #Dawit5000days

Detta inlägg postades i , den May 21, 2015 av

« | »