251 personer satt med Dawit i Almedalen

cell solljus

Det har varit en omtumlande vecka för oss som arbetar för Dawit Isaaks frigivning. Responsen har varit stor runt manifestationen #sittmedDawit som vi genomförde i Almedalen.

En hälsning från Dawit är på sin plats för att påminna oss om varför Sitt med Dawit genomfördes:

“2005 fick jag ett brev från Dawit, där han bad mig fortsätta kämpa för honom. När han sedan blev fri i november samma år, tackade han oss för kampen. Självklart vet han att vi fortsätter kämpa och det håller honom vid liv. I april 2008, när Dawits mamma var och hälsade på barnen i Sverige uppmanade hon oss att fortsätta vår kamp för hans frigivning. En mammas ord plus hans egen uppmaning väger tungt i vår fortsatta kamp och vi ger inte upp förrän Dawit är säker och hemma i Sverige.

Leif Öbrink, ordförande Stödkommittén Free Dawit”

leif och studio ett

Vårt arbete i Almedalen belönades med priset ”årets hetaste i Almedalen” och i motiveringen läser vi med glädje att: ” #sittmeddawit är en kampanj som ger ställningstagandet för Dawit Isaaks frigivning och yttrandefrihet en både stenhård och empatisk gestaltning. Stödkommittén Free Dawit och samarbetspartners engagerar deltagarna och gör det enkelt för dem att dela både en upplevelse och ett budskap. Interaktivitet när den är som bäst.”

Det kan verka fruktlöst. Dawit har suttit inspärrad sedan 2001 utan rättegång. Men vi får inte glömma att just uppmärksamheten håller honom vid liv. Om vi glömmer honom kommer Eritrea glömma honom snabbt. Och ni 251 personer som suttit med Dawit i Almedalen betyder så mycket för att öka medvetenheten om den omänskliga situation han befinner sig i. Stort tack för att ni vågade möta det mörker som är Dawits vardag.  Stort tack för det ni sagt att ni vill göra. Almedalsveckan är slut men kampen för att få Dawit fri fortsätter.

Varma hälsningar från Stödkommittén Free Dawit tillsammans med Reportrar utan gränser, Sveriges Tidskrifter, Svenska Pen, Expressen, Journalistförbundet, Publicistklubben, Författarförbundet och Utgivarna.

Almedalsmanifestationen finansierades också med hjälp av Journalistförbundets Förlagsdistriktet samt medel från nystartade Kalityfonden (Johan Perssons och Martin Schibbyes fond för journalister och fotografer). JMW kommunikation arbetade pro bono för oss och EO Grafiska sponsrade vårt grafiska material.

Lästips:

Studio Ett gjorde ett längre reportage om Sitt med Dawit.

Vill du veta vilka som deltog så finns samtliga presenterade här:

#sittmedDawit Söndag 30 juni

#sittmedDawit Måndag 1 juli

#sittmedDawit Tisdag 2 juli

 #sittmedDawit Onsdag 3 juli

#sittmedDawit Torsdag 4 juli

#sittmedDawit Fredag 5 juli

#sittmedDawit Lördag 6 juli

Detta inlägg postades i den July 12, 2013 av

« | »