Dawit Isaak tilldelas inte Sakharovpriset 2017

Idag, torsdag 26 oktober, vid Europaparlamentets talmanskonferens offentliggjordes året pristagare av Sakharovpriset, EU:s pris för tankefrihet.  Dawit Isaak var en tre slutkandidater men priset gick i år till den demokratiska oppositionen i Venezuela. I ett pressmeddelande skriver Cecilia Wikström (L), en av initiativtagarna till Dawit Isaaks nominering:

– Jag är djupt besviken över att 2017 inte blev året då Dawit Isaak tilldelades Sakharovpriset, samtidigt som naturligtvis den demokratiska oppositionen i Venezuela också är värdiga pristagare. Men kampen för att få honom fri måste fortsätta.

– Det smärtar mig att Dawit Isaak har suttit fängslad i över 16 år nu. Att tilldela honom Sakharovpriset hade inte inneburit till att han automatiskt skulle ha frigetts, men det hade riktat ett starkt strålkastarljus mot Eritreas regim. Varje dag som han hålls fängslad, enbart för att han använt pennan som vapen i sitt försvar av yttrandefriheten och pressfriheten, är ett stort politiskt misslyckande för Sverige och för hela EU. Det är hög tid att frige honom.

Läs också (finns möjlighet att välja språk på sidan): http://www.ilmondo.tv/it/notizie-politica/4380-premio-sakharov-2017-assegnato-all-opposizione-politica-in-venezuela.html

Detta inlägg postades i den October 26, 2017 av

« | »