Avesta Poetry & Peace hyllade det fria ordet

Verket

Verket Avesta Art, Koppardalen

Under de tre dagarna som #SittmedDawit fanns på plats på Verket i Avesta stod yttrandefriheten i fokus. Arrangörerna hade satt ihop ett rikt program som väckte stor eftertanke och många av aktiviteterna var för ungdomar. Bland annat var Pa Modou Badjie som är med i Panetoz inbjuden för att ha poesi-workshops med ett hundratals gymnasieungdomar och han uppmuntrade dem att “uttrycka känslor på papper”. De flesta hade ingen erfarenhet av att skriva poesi tidigare men Pa Modous varma sätt fick ungdomarna att öppna upp sig, våga uttrycka sig i skrift och förstå ordets makt. Var och en fick sen läsa upp sin dikt för de andra i klassen.

Pa Modou Badjie, artist Panetoz

Eleverna som deltog i hans poesi-workshops kom också förbi cellen och lyssnade uppmärksamt på historien om Dawit Isaaks öde. De ställde frågor och många av dem deltog i manifestationen genom att sitta 15 minuter i cellreplikan. Se alla bilderna på Instagram från #SittmedDawit i Avesta: www.instagram.com/freedawit

IMG_9707Här kan du se en intervju som Avesta Tidning gjorde angående Sitt med Dawit:

CellenSittmedDawitVerket

SR Dalarna gjorde också ett reportage som du kan höra här: http://t.sr.se/2bNjmnN

 

CellenSittmedDawitVerket2På fredagskvällen höll Martin Schibbye en gripande seminarium på ett fullsatt Verket och han hade också föreläst på gymnasieskola för över 500 ungdomar tidigare på dagen. Han pratade bland annat om hur viktigt det är med uppmärksamhetsarbetet för Dawit Isaak och vad var och en av oss kan göra i kampen för honom. Martin berättade att det som gav honom och Johan kraft under tiden de satt i Kality-fängelset i Etiopien var just att de visste att de inte satt där förgäves och att de inte var bortglömda. “Varje dag där var en dag på jobbet [som journalist].”Martin Schibbye, journalist

Det var många talangfulla poeter som medverkade på Poetry & Peace. Bland annat Axin Welat (på bilden nedan) multilingual poet från Syrien som skriver på kurdiska, arabiska och svenska.
IMG_6804

Hedersgäst var författaren och tidigare kulturministern Fakhar Zaman från Pakistan som har ägnat tid till att översätta Erik Axel Karlfeldts dikter till Urdo. Karlfeldt är Avestas litterära stolthet.

fakharzaman2

I Youtube-klippet nedan läser Christer Åsberg, ordförande i Karlfeldt-samfundet en dikt på svenska som sedan Fakhar Zaman läser på urdu.

Ett annat uppskattat inslag på Poetry & Peace var att de bjöd på Poetry Slam. Här är Klemens Mattsson aka Soulsaga som vann del 1 av Poetry Slam:

ClementsMattssonVinnarePoetrySlamdel1_bild2Han som vann Poetry Slam 2 var musikern Jakob Knapp och han fick prispengar som samlats in i en hatt. Donationerna valde han i sin tur att skänka till Stödföreningen Free Dawit. Tack Jakob. IMG_6826

Och tack ALLA ni som kom för att visa ert stöd till Dawit Isaak och ert engagemang för det fria ordet. Också varmt tack till Poetry & Peace och Verket.

 

Detta inlägg postades i Uncategorized den September 6, 2016 av

« | »